Witam! Dziś odkryjemy język francuski. Do dzieła !
Dzień dobry- Bonjour
Do widzenia- Au revoir
Dobry wieczór-Bonsoir
Dobranoc-Bonne nuit
Proszę- S'il vous plaît
Dziękuję- Merci
Przepraszam- Excuse moi/Pardonne moi(wybacz mi)
Kocham Cię- Je t'aime
Nie chcę- Je ne veux pas
Nie mogę- Je ne peux pas
Tak, oczywiście- Oui, bien sûr
Wspaniały pomysł- Bonne Idée
Miłego dnia- Bonne journée!
Tak- Oui
Nie- Non
Aby się dowiedzieć o sposobie wypowiadania, proszę skopiować dane słowo do GOOGLE TŁUMACZ. Jest tam taka opcja.
Poniżej prezentuję przepis na najbardziej znaną, francuską zupę, cebulową. Mogę osobiście potwierdzić, że jest baaaardzo pyszna i syta.
Zainteresowanych nauką tego pięknego języka zapraszam na stronę www.twojfrancuski.pl
Bon appétit!!
czas: | 60 minut + czas przygotowania bulionu |
liczba porcji: | 4 |
składniki: | 750 g cebuli 2 łyżki masła 600 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki 125 tartego sera gruyere 2 łyżki oliwy 4 łyżki brandy sól, pieprz |
przyrządzanie: | Masło roztopić w garnku o grubym dnie. Dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, cukier, pół łyżeczki soli. Przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniuok. 20 - 30 minut, aż cebula będzie ciemnozłocista. Następnie zdjąć pokrywkę i dalej gotować, często mieszając, aby cebula się nie przypaliła przez ok. 5 minut. Posypać cebulę mąką i dalej smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać bulion, wymieszać i gotować kolejne 15 minut na małym ogniu. Następnie do zupy wlać brandy oraz doprawić solą i pieprzem. Zupę nalać do żaroodpornych kokilek, posypać serem i zapiekać ok. 10 minut, aż ser się rozpuści. |
uwagi: | Zupa doskonale smakuje z grzankami z bagietki. |
"Jeż na językach!"- Francja
Reviewed by zgierzmoimmiastem
on
19:06:00
Rating:
Brak komentarzy: