Dziś kolej na naszych zachodnich sąsiadów, Niemcy. Do dzieła !
Dzień dobry- Guten Morgen
Do widzenia-Auf Wiedersehen
Dobry wieczór-Guten Abend
Dobranoc-Gute Nacht
Proszę- Bitte!
Dziękuję- Danke sehr
Przepraszam- Verzeihung(przykro mi)/Entschuldingung
Kocham Cię- Ich liebe dich
Nie chcę- Ich will nicht
Nie mogę- Ich kann nicht
Oczywiście- Ja, natürlich
Miłego dnia- Guten Tag!
Tak-Ja
Nie-Nein
trudność: średnie
czas: >60 min
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Dzień dobry- Guten Morgen
Do widzenia-Auf Wiedersehen
Dobry wieczór-Guten Abend
Dobranoc-Gute Nacht
Proszę- Bitte!
Dziękuję- Danke sehr
Przepraszam- Verzeihung(przykro mi)/Entschuldingung
Kocham Cię- Ich liebe dich
Nie chcę- Ich will nicht
Nie mogę- Ich kann nicht
Oczywiście- Ja, natürlich
Miłego dnia- Guten Tag!
Tak-Ja
Nie-Nein
Aby się dowiedzieć o sposobie wypowiadania, proszę skopiować dane słowo do GOOGLE TŁUMACZ. Jest tam taka opcja.
Poniżej prezentuję przepis na dość znaną PIECZEŃ BAWARSKĄ.
Przepis ze strony http://www.gotujmy.pl/pieczen-po-bawarsku,przepisy,159045.html
Przepis ze strony http://www.gotujmy.pl/pieczen-po-bawarsku,przepisy,159045.html
trudność: średnie
czas: >60 min
SKŁADNIKI:
- 1 i ½ kg szynki wieprzowej ze skórą
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 białe cebule
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki płynnego miodu
- Łyżka goździków
- 330ml jasnego piwa
- Marynata:
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- Łyżeczka soli
- Łyżeczka pieprzu
- Ząbek czosnku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 2 łyżeczki mielonego kminku
Zaczynamy od zrobienia marynaty. Musztardę mieszamy z solą, pieprzem, kminkiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe i bardzo dokładnie nacieramy mięso. Szynkę zostawiamy w marynacie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Do naczynia żaroodpornego wlewamy piwo. Wkładamy szynkę, skórą do dołu, i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. W tym czasie obieramy marchewkę, pietruszkę i obie cebule, myjemy i kroimy w grube talarki. Czosnek zostawiamy w łupince. Po godzinie pieczenia wyjmujemy naczynie z piekarnika. Szynkę odwracamy skórą do góry. Nacinamy ostrym nożem w kratkę, dokładnie smarujemy miodem. I w nacięcia wtykamy goździki. Do naczynia, obok szynki, wrzucamy przygotowane warzywa i ząbki czosnku. Pieczemy w 180 stopniach przez kolejną godzinę. Mięso podajemy z sosem i upieczonymi warzywami. Idealnym dodatkiem są drożdżowe bułeczki ugotowane na parze.
Dla spragnionych wiedzy zapraszam na
'Jeż na językach"- Niemcy!
Reviewed by zgierzmoimmiastem
on
08:56:00
Rating:
Brak komentarzy: