A dziś zapraszam na pizze do słonecznej Italii ;)
Dzień dobry-buongiorno
Do widzenia- addio
Dobry wieczór-buonasera
Dobranoc-buonanotte
Proszę-per favore
Dziękuję-grazie
Przepraszam- scusa
Kocham Cię- ti amo
Nie chcę-non voglio
Nie mogę- non posso
Oczywiście- naturalmente
Miłego dnia- buona giornata
Tak- si
Nie-no
Dzień dobry-buongiorno
Do widzenia- addio
Dobry wieczór-buonasera
Dobranoc-buonanotte
Proszę-per favore
Dziękuję-grazie
Przepraszam- scusa
Kocham Cię- ti amo
Nie chcę-non voglio
Nie mogę- non posso
Oczywiście- naturalmente
Miłego dnia- buona giornata
Tak- si
Nie-no
Aby się dowiedzieć o sposobie wypowiadania, proszę skopiować dane słowo do GOOGLE TŁUMACZ. Jest tam taka opcja.
Poniżej prezentuję przepis na ciasto do włoskiej pizzy
(http://www.zajadam.pl/dobre-przepisy/pizza-wloska)
(http://www.zajadam.pl/dobre-przepisy/pizza-wloska)
Składniki ciasta wystarczającego na przygotowanie dużej pizzy dla dwóch osób:
- 250 gram mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 25 gram drożdży świeżych (lub 6-7 gram drożdży instant)
- solidna szczypta soli (4 gram)
Składników jak widać nie jest wiele. Tajemnicą jest sposób wyrabiania ciasta:
- Mąkę i sól wsypuję do dużej miski
- Drożdże wrzucam do ciepłej wody i rozpuszczam je, tak aby uzyskać jednolity płyn i odstawiam na kilka minut na bok
- Wodę z drożdżami wlewam do miski z mąką i zaczynam wyrabiać ciasto
- Wyrabiam je dobrych kilka minut, aż uzyskam miękkie, sprężyste ciasto nie klejące się do dłoni
- Kulę ciasta pozostawiam w przykrytej misce na ok. 30 minut w ciepłym miejscu – w tym czasie powinno podwoić swoją objętość
- Wyrośnięte ciasto oprószam delikatnie mąką, przekładam na posmarowaną oliwą blachę – można je w tym momencie rozwałkować lub rozkręcić podrzucając w górę tak jak to robią na amerykańskich filmach ;)
- Następnie rozprowadzam ciasto na pizzę na całej powierzchni blachy w ten sposób, że jest cienkie na środku i nieco grubsze po bokach
- Teraz pozostaje już tylko nałożyć dodatki…
Dodatki mogą być w zasadzie dowolne. Poniższe zdjęcie prezentuje mój ulubiony zestaw. Ważne jest, żeby dodatków nie było zbyt dużo. Ciasto najpierw smaruję niewielką ilością sosu pomidorowego. Jak widać na zdjęciu – układam luźno obok siebie niewielkie porcje wędliny, sera mozarella, sera żółtego, piórka cebuli, plastry pomidorów i całe oliwki. Na wierzchu lądują różnego rodzaju zioła
A o to adres przykładowej strony, na której można nauczyć sie języka włoskiego:)
"Jeż na językach"-Włochy
Reviewed by zgierzmoimmiastem
on
20:05:00
Rating:
Brak komentarzy: